Yang Kecil itu Besar


Pada pagi jumaat yang lepas,waktu tu on da way pergi kerja.sempat la dengar pakar motivasi kita Dr.Fadzilah Kamsah bagi ceramah.sempat la aku layan kan sekejap. Katanya.....

Dalam hidup ini kekadang kita terlepas dari memandang perkara2 yang kecil yang memberikan impak yang besar dalam kehidupan kita.Contoh2 yang Dr.bagi tak lah relate dengan kehidupan aku tapi banyak yang boleh diambil pengajaran.Dia memberikan contoh sesekali tanya kan lah khabar orang2 di sekeliling kita ;cthnya;"awak sihatkah,how r u doin," lepas tue sekali sekala belanja orang yang memberi khidmat kepada kita (cth yang tukang gunting rambut yg kita selalu kunjungi,makcik cleaner,sesiapa saja yang pernah bersama kita sepanjang perjalanan ni..walaupun yang kita belanja hanya secawan@sebungkus teh tarik..



tapi menurut Dr. mungkin saat itu yang paling bernilai bagi orang yang kita hargai itu dan betapa gembiranya mereka..Ianya mungkin kecil pada kita tapi besar pada mereka..KERNA mungkin 1 day kita pulak yang ingin meminta pertolongan mereka..maksud Dr.jangan memandang status seorang itu untuk kita memberikan pertolongan dan menghargai mereka.

Dan aku pun berfikir sejenak....selama ni suami aku selalu berpesan "jangan sayang wang kecil nanti terlepas wang besar"..ingatkan ini ungkapan materialistik tapi sebenarnya sama maksudnya..jangan terlepas pandang perkara yang pada kita nampak kecil tapi mungkin amat besar@berharga pada orang lain..thanks my husband.minggo chidde.

Reviews:

Follow by Email

Translate

Search This Blog

Siti Noriza MK © 2014 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com

Contact us

Powered by Blogger.