JJJ - Jalan-Jalan Jakarta
Hai salam semua..setelah lama menyepi meninggalkan dunia blogging aku kembali mencoretkan kisah hidup dalam diri saya dan famili saya dan tak lupa juga kengkawan..Sebenarnya nak tukar layout untuk Year 2010 tapi belum jumpa layout yang sesuai dan masa yang agak terbatas..so KIV dulu lah..Jom ikuti cerita saya Jalan Jalan Jakarta..
Kami bertolak pada 5 Januari (sebenar ada urusan 'rasmi' plus jalan2 sikit).. gambar on the way pergi tak snap bnyk..lunch time during flight KL-CGK..Selera tiba-tiba nak makan beef steak pulak..(hahaha)..instead of makan nasi dengan ayam masak merah me and husband pilih steak then sesampai ke kat Jakarta " bang,laparlah"...hehe..Irfan pulak tak nak tido..actually die tidur sekejap and we put him at infant bed yg attached kat depan kami pastu dia terkejut dan terus bangun..gayat kot..

Sampai di Jakarta lebih kurang pukul 3.30 tapi sampai kat hotel jam 7.00 sebabnya we all pergi makan kat Johnnys Penang Style( masakan ala penang sebab tauke dia org penang married Indonesian and bukak kedai kat sana) no pics and so sorry lupa nak snap photo..






 Irfan di Manhattan Hotel asyik bergolek2 layan bantal dengan tilam..Breakfast time kat Hotel.Irfan pagi2 dah mandi dressing macam nak pergi kerja like ayah dia  dan order breakfast.bukan main lagi..dan favourite dia during the stay is congee with chicken and kicap sikit.











ermm bab jalan-jalan pulak.tak sempat sangat nak berjalan2 sebab en.suami ada kerja so hanya sempat pergi Monumen Nasional @ orang2 di sini memanggilnya Monas. Monas di bina di era Presiden Indonesia iaitu Sukarno..di atas Menara di letakkan emas seberat 35kg..dan menjadi salah satu tempat tarikan pelancong..di kawasan sekitar Monas pada waktu malam ada gerai2 yang menjual pelbagai jenis pakaian,minuman dan cenderahati untuk di bawa pulang..Perayaan-perayaan tertentu seperti Hari Kemerdekaan juga di adakan disini. Sewaktu kunjungan kami ke sana Indonesia masih lagi berkabung di atas pemergian Pak Gus Dur atau nama sebenarnya Abdul Rahman Wahid..




Dari Monas kami menaiki taksi menuju ke Tanah Abang,pengangkutan awam disini selain daripada taksi terdapat ojek (motor sewa-kita jadi pembonceng nya), mikrolet,bajaj(di thailand di panggil tut tut) dan kopaja (bus).Dari Monas ke Tanah Abang lebih kurang dalam 50 000 IDR.. dan kereta yang dibuat taksi di sana adalah kebanyakkan nya Toyota Vios..(hahaha...best)...dan kemudahan telekomunikasi di sana ada Telkomsel,XL,dan yang paling saya suka is beli prepaid Telkomsel 75 ribu rupiah dapat browse internet for 6 months free..wahhaha best kan... Berbalik pasal cerita Tanah Abang ni, di sini sebenarnya tempat membeli belah dan harganya boleh dikatakan agak menarik jugak dan terdapat pelbagai jenis barangan dari pakaian,kasut,tudung,telekung,bags dan macam macam lagi la.rambang mata saya dibuat nya..Terdapat 8 level semuanya dan saya sempat pergi 2 level je sebab banyak window shopping  barang lain.

 


Makan time kat ITC Mall ambassador Kuningan.Ada jugak tempat lain yang sesuai dengan selera saya seperti di KL VILLAGE dan Warung Desa yang diperkenalkan oleh Pak Wahab...layan pulak gambar tempat makan dan pasar..
 
Nasi padang is very famous kat Jakarta ni and don't be surprised bila anda semua makan di sini sebabnya semua lauk yang ada di restoran akan dihidangkan..hanya lauk yang dimakan akan dikira so hanya ambil lauk yang anda ingin makan..yang lain biarkanlah macam tue..kalau tak when the time to pay bill takut anda semua terkejut jer biler semua dijamah..

Perjalanan pulang dari Jakarta ke Kuala Lumpur...(cinta ku tertinggal di Jakarta,haruskah ku kembali..) wah wah wah...lagi satu bawa Irfan travel tidak sesukar yang di jangkakan..sebab dia tidur dan terjaga dah nak landing ..sempat saya layan lunch meal lagi kat dalam flight..next nak kongsi travelling tips if we are travel with our baby pulak.." travel with your baby safely and easily".....

Reviews:

ctasmah said...

wah..bestnya jalan2 kat jakarta.. ni kena tggl berdua ke? irfan dah makin besar, lama x tgk..mcm muka mu iza.. hehehe

Aleyn said...

syoknyer jenjalan kat Jakarta...

biler lah nak gi sana nih...

SKIZO_SKY said...

ngeh,ngeh ngeh

miza.hanif said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Follow by Email

Translate

Search This Blog

Siti Noriza MK © 2014 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com

Contact us

Powered by Blogger.