Resipi kari ikan tongkol
Hari ke empat berpuasa, apa nak dimasak untuk bersahur. Teringin pulak nak makan kari ikan tongkol. Orang Kelantan panggil ikan aye. Jom kita layan resipi. Insyallah sedap. Niat ikhlaskan untuk keluarga, suami dan anak-anak
1ekor ikan tongkol
2 biji bawang merah -besar
2 ulas bawang putih
2 sudu cili kisar - jgn guna cili yg pedas sangat
Minyak untuk menumis
Halia 1 inci
Rempah untuk menumis
Santan 1 cawan ( santan kotak sekadar perhiasan, saya guna santan fresh)
Air secukupnya jgn banyak sgt nnt cair
Garam dan asam jawa
Cara-caranya
Tumis bawang yang telah dikisar ,masukkan rempah hingga wangi
Masukkan cili kisar
Bancuh kari dengan air dan masuk
Masuk air , ikan dan halia
Perasa kan dengan asam dan garam secukupnya
Masukkan santan dan kacau balik sehingga pecah minyak
Taraaa dah siap kari ikan tongkol @ aye untuk bersahur.
#resipi sahur dan berbuka


End with love and take care ,
S.i.t.i

Reviews:

Follow by Email

Translate

Search This Blog

Siti Noriza MK © 2014 - Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com

Contact us

Powered by Blogger.